luni, 7 martie 2011

1866: Un student de la Rugby inventează un nou sport: Australian Rules


În Australia, prima echipă de rugby apare în 1864. Se întâmpla la un an după ce, la Londra, avea loc scindarea ”football-rugby”-ului. Firește că la acea vreme, una în care nu existau mijloacele de comunicare de astăzi (internet), cei din statul-continent habar n-aveau ce se întâmplase în Insulă.

Procesul de răspândire în Australia a jocului practicat la colegiul din Rugby a continuat. Apare Wallaroo Club, inițiativa fondării sale aparținând fiilor lui Thomas Arnold, Richard și Montague, care încercau să introducă principiile noului sport în mediul universitar, dar și printre marinari și soldații din diversele garnizoane.

Regulamentul de la Rugby nu era nici el cunoscut, astfel că jocul practicat era un amestec între cel din colegiul unde William Webb Ellis făcuse gestul care l-a impus în istorie drept inventator și cele de la Winchester sau Cambridge. 



În Melbourne, capitala statului Victoria, imigranții irlandezi care populau în mare parte Australia, la acea vreme, practicau un alt joc cu mingea asemănător cu ”hurling”, specific ”Insulei Verzi”. Un alt fost student de la Colegiul Rugby, Tom Wills, a decis de a redacta un regulament al acestuia. Astfel a apărut codul australian sau, altfel spus ”Australian Rules”. Noul sport punea accent pe cursele cu balonul, plasament, în detrimentul principiilor războinice ale rugby-ului.

Tom Wills Would - Neil Murray Video


Denumit inițial ”Jocul din Victoria”, acesta s-a răspândit treptat în întreaga Australie. În 1866, delegații cluburilor de ”australian rules” au stabilit ca terenul să fie de formă ovală, iar buturile din rugby să fie înlocuite cu patru stâlpi. Apariția ”fotbalului australian”, cum este cunoscut la noi, va pune în umbră răspândirea și dezvoltarea rugby-ului în țara-continent. De altfel, și astăzi, într-un clasament al popularității primul loc este ocupat de ”Australian Rules”.

Marian-Valentin BURLACU (ADEVĂRUL)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu