miercuri, 2 martie 2011

1823: Supărat că nu i se dădea pasă, W. W. Ellis a ”inventat” rugby-ul


Rugby-ul este socotit a fi unul dintre puținele sporturi al cărui inventator este cunoscut - baschetul (James Naismith) și voleiul (William G. Morgan) sunt în aceeași situație. 

Totul s-a întâmplat la colegiul Rugby din Anglia, într-o zi de noiembrie a anului 1823. Pe atunci, nu exista nici fotbal, nici rugby, așa cum le cunoaștem astăzi, cele două sporturi ”conviețuind” într-o formă primitivă. Prezent în joc, în ”Big Side” - curtea colegiului -, William Webb Ellis a făcut, se spune, acel gest care i-a scandalizat pe toți și care, ulterior, a fost considerat că a dat naștere sportului cu balonul oval.


Pe un zid de cărămidă a colegiului din Rugby a fost montată, mai apoi, o placă de marmură pe care stă scris: ”THIS STONE COMMEMORATES THE EXPLOIT OF WILLIAM WEBB ELLIS WHO WITH A FINE DISREGARD FOR THE RULES OF FOOTBALL AS PLAYED IN HIS TIME FIRST TOOK THE BALL IN HIS ARMS AND RAN WITH IT THUS ORIGINATING THE DISTINCTIVE FEATURE OF THE RUGBY GAME. A.D. 1823”.

Ceea ce ar însemna: ”... CU UN SUPERB DISPREȚ PENTRU REGULILE FOTBALULUI DE ATUNCI, W.W. ELLIS A LUAT BALONUL ÎN BRAȚE ȘI A ALERGAT CU EL, ÎNAINTE, DÂND NAȘTERE UNUI PRINCIPIU DISTINCT AL RUGBY-ULUI”.


Cu o populație de circa 90.000 de locuitori, dacă îi socotim și pe cei din suburbii, orașul Rugby se află în centrul Angliei, la 24 de kilometri de Coventry. El a devenit cunoscut în toată lumea prin faptul că a dat numele sportului cu balonul oval.

William Webb Ellis ajunsese la colegiul de acolo, unul dintre cele mai vechi din Marea Britanie, în 1816. Iar în 1823, a făcut gestul care i-a adus notorietatea...

Fiu al lui James Ellis, un galez, ofițer de dragoni, care a staționat cu regimentul la Dublin (Irlanda), între 1808 și 1811, și care și-a pierdut viața în 1811, în bătălia de la Albuera, William Webb avea să ajungă în localitatea Rugby alături de mama sa, Ann Webb. Acolo, el a studiat până în 1825, după care a continuat la Oxford.

În momentul în care a sfidat regulile după care se juca ”fotbalul”. W. W. Ellis făcea parte din Frăția ”Piraților” a învățăceilor mai în vârstă. Așadar, el avea autoritate, iar cei care l-au cunoscut spun că se remarca prin personalitatea sa. 

”Din acest motiv, m-am apropiat foarte mult de el”, avea să recunoască Matthew Bloxam, cel datorită căruia se cunosc amănunte despre ce s-a întâmplat în 1823, la Rugby. În scrierile sale, fostul învățăcel s-a contrazis deseori. De pildă, mai întâi el a spus că totul s-a petrecut în 1824.

Și atunci, oare ce l-a determinat pe acel tânăr să sfideze regulile? Probabil - și aceasta este o părere personală -, William Webb Ellis s-a supărat pe ceva. Poate pe faptul că nu-i pasau colegii... Și atunci s-a decis să le strice acestora tot jocul. Interesant este însă că gestul său nu a mai fost repetat niciodată de el, ci mult mai târziu, de un alt student de la colegiul din Rugby. 

W. W. Ellis s-a ilustrat, mai apoi, ca un bun jucător de cricket, evoluând pentru Oxford și Cambridge. Devenit preot, a luptat în Războiul Crimeii, și a murit în Franța, la Menton, fără să știe că, prin gestul său, a dat naștere unuia dintre cele mai spectaculoase sporturi din câte există. 

Poate fi socotit, așadar, William Webb Ellis inventatorul rugby-ului? Sau totul este o legendă?

(va urma)

Marian-Valentin BURLACU (ADEVĂRUL)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu