miercuri, 2 martie 2011

Pe urmele lui W. W. Ellis, cel socotit a fi inventatorul rugby-ului


În apropiere de frontiera cu Italia, la 12 kilometri de Monte Carlo, pe Coasta de Azur, se află o localitate puțin cunoscută la noi, Menton. Cu nici 2.000 de locuitori, aceasta este celebră îndeosebi prin plajele sale, clădirile ridicate pe coline stâncoase, dar și prin faptul că acolo se desfășoară, anual, ”La fete des Citrones” (Sărbătoarea lămâilor). Supranumită ”Perla Franței”, această așezare a atras atenția lumii întregi, în urmă cu mai bine de 50 de ani, dintr-un alt motiv decât cel turistic.


Născut la Londra, în 12 august 1925, Alan Ross McWhriter (*) nu se afla la Menton pentru a sta cu burta la soare. Fondator al ”Guinness Book of Records” (Cartea recordurilor), alături de fratele său, Norris, acesta lucra ca ziarist sportiv în anii 50. Și era fascinat de recorduri, dar nu numai. 


McWhriter venise în sudul Franței pe urmele lui William Webb Ellis, cel socotit a fi inventatorul rugby-ului. Și grație cercetărilor făcute, londonezul avea să descopere mormântul acestuia în cimitirul din Menton. Descoperirea a stârnit emoție atât în Marea Britanie, cât și în Franța. Mai cu seamă că se știau foarte puține amănunte despre W. W. Ellis.


Cine a fost, cu adevărat, William Webb Ellis? Răspunsul îl veți avea curând.

Marian-Valentin BURLACU (ADEVĂRUL)

(*) Alan Ross McWhriter a intrat în politică, în anii 60, fiind membru al Partidului Conservator. În 27 noiembrie 1975, a fost asasinat de doi voluntari IRA (Armata Republicană Irlandeză)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu