joi, 31 martie 2011

1873: Scoția - Anglia 0-0, la rugby, nu la fotbal



Primul meci internațional la rugby s-a disputat la Edinburgh, în 27 martie 1871. El s-a încheiat cu victoria Scoției, care a depășit Anglia, cu 2-1. La acea vreme, doar eseul transformat era punctat. Așadar, a fost 2-1 la acest capitol.

Din acel moment, cele două națiuni din Marea Britanie au disputat 128 de meciuri! Englezii s-au impus în 68, iar scoțienii în 32, restul de 18 terminându-se la egalitate.


”Jerusalem” este numele sub care este cunoscut unul dintre cântecele echipei de rugby a Angliei. Adaptare a poemului ”And did Those feet in anctient time”, al lui William Blake, el a devenit una dintre melodiile patriotice ale englezilor. Regele George al VI-lea, de pildă, a preferat ”Jerusalem” în locul obișnuitului ”God save the King”.
Meciul cu numărul 2 a avut loc în 5 februarie 1872, pe ”The Oval”, iar Anglia a obținut prima victorie: 2-1. În următorul, care s-a disputat la Glasgow, rezultatul a fost neobișnuit pentru rugby-ul de astăzi, în care se înscriu multe puncte: 0-0. Sistemul de punctaj avea să fie menținut până în 1890. Până atunci, Anglia și Scoția au mai terminat de șapte ori la egalitate - în șase rânduri a fost 0-0, iar o dată 1-1.

Fiecare echipă a fost compusă din 20 de jucători, 7 în liniile de dinapoi, 13 pe înaintare. Este de remarcat că existau trei fundași, doi jucători de treisferturi și doi pe înaintare.

Iată numele eroilor de atunci:

SCOȚIA: William Brown, Thomas Chalmers, James Sanderson - GB McClure, John MacFarlane - William Grant, Thomas Marshall - Francis Moncreiff (cpt.), HW Allen, Bulldog Irvine, Alexander Petrie, Peter Anton, Alexander Wood, Edward Bannerman, Charles Bryce, Charles Cathcart, John Davidson, James Mein, Tom Whittington, Robert Wilson.

ANGLIA: Charles Vanderspar, Sydney Morse, Frederick Mills - Harold Freeman, Stephen Finney - Cecil Boyle, William Fletcher - Frederick Stokes (cpt.), Henry Lawrence, James Bush, Cyril Rickards, Ernest Still, James Body, James Mackinlay, Ernest Cheston, Alfred Hamersley, Francis Luscombe, Henry Marsh, Murray Marshall, Fawson Turner.

Legat de acest meci din 3 martie 1873, trebuie spus că a fost pentru prima dată când echipa Angliei nu a mai fost compusă doar din londonezi, Yorkshire și Lancashire având patru.

La acea vreme, căpitani ai celor două echipe erau Francis Moncreiff, respectiv Frederick Stokes. Amândoi participaseră și la meciurile anterioare. Ca omologul său scoțian, Stokes se bucura de respectul compatrioților săi. Născut la 12 iulie 1850, la Greenwich, el studiase la Rugby School. În 1871, la reuniunea în care avea să fie fondată Federația Engleză, la Pall Mall Restaurant, el reprezentase pe Blackheath FC, echipa pentru care juca. În 1874, Stokes avea să fie ales în fruntea RFU, fiind cel mai tânăr președinte din istoria acestui for. Pe lângă rugby, a jucat cu succes golf și cricket.

Marian-Valentin BURLACU / ADEVĂRUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu