joi, 3 martie 2011

1835: Apariția balonului oval, alt pas pe drumul despărțirii rugby-ului de fotbal


În 1823, în ”Curtea mare” a Colegiului Rugby, sfidând regulile jocului, William Webb Ellis a luat balonul în brațele sale și, spre consternarea colegilor săi, a alergat cu el înainte. Așa a apărut unul dintre principiile de bază ale sportului cu balonul oval. Înainte de acest gest, în alte școli din Anglia se practicau activități fizice - nu le putem denumi sportive - care conțineau elemente ale rugby-ului, în principal grămada. În toate aceste jocuri, tinerii alergau după un balon rotund.

Gestul lui W.W. Ellis de a lua balonul în brațe a fost cel dintâi pas pe drumul despărțirii rugby-ului de fotbal. Al doilea a fost făcut în 1851. În acele timpuri în care, de pildă, Moldova și Țara Românească încercau să se unească, în localitatea engleză Rugby William Gilbert a confecționat primul balon oval. De ce avea această formă? Probabil pentru că el a folosit o vezică de porc cumpărată de la crescătorii de animale. A umflat-o cu aer, iar apoi a prins-o în patru bucăți de piele cusute între ele. Confecționate începând din 1835, baloanele ovale Gilbert au fost prezentate publicului la Expoziția Internațională de la Londra, în 1851. E adevărat că ele semănau, pe atunci, mai degrabă cu o prună, însă forma lor a fost ameliorată, mai apoi, de urmașii lui William Gilbert, mai ales de nepotul săi, James. 



În 1870, Richard Lindon a introdus camerele cu aer în balon. Și tot atunci, prin folosirea cauciucului în realizarea balonului, acesta a început să semene cu un ou.

Peste un secol, în 1987, Gilbert a furnizat baloanele oficiale la prima ediție a Rugby World Cup, din Noua Zeelandă și Australia. Din acel moment, și modul de realizare a lor s-a schimbat. Pielea, care reținea apa, crescând greutatea lor, a fost înlocuită de materialele sintetice.

Firma Gilbert nu a realizat numai baloane de rugby, ci și pentru alte sporturi cu mingea. Els-a lansat, de pildă, în producerea echipamentului pentru netball, sport popular în Australasia (Australia și Noua Zeelandă, îndeosebi).

În 2002, confruntată cu probleme financiare, marca Gilbert a fost cumpărată de Grays International, un alt producător de echipament sportiv din Marea Britanie.

Să revenim, însă, la mijlocul secolului XIX. Balonul oval fusese creat, însă rugby-ul și fotbalul se jucau, în continuare, de-a valma. Când și de ce s-au despărțit ele?

(va urma)

Marian-Valentin BURLACU (ADEVĂRUL)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu